כמו חברות ביטחוניות אחרות, ארית זכתה לעדנה בשנה האחרונה לנוכח המלחמה שגרמה לגידול עצום בהזמנות פגזים העושים שימוש במרעומים.
במידה רבה הגידול הוא גם בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה, שגרמה למדינות רבות לחדש ולהגדיל את היקף מלאי התחמושת שלהם.
גם יצרני פגזים אמריקנים הזדקקו למרעומים וביצעו הזמנות גדולות בארית. לדוגמה, בנובמבר האחרון דיווחה החברה לבורסה על הזמנה של 310 מיליון שקלים מיצרן תחמושת צפון־אמריקני, סכום שהיה גבוה פי ארבעה מכל הכנסותיה של ארית ב־12 החודשים האחרונים. בתחילת דצמבר, הסכם שנחתם עם שותפה הודית ל־10 שנים הסתכם ב־210 מיליון דולר, ובסך הכול צבר ההזמנות של החברה עומד על כ־1.4 מיליארד שקלים.
כתוצאה מהגידול בהזמנות והרווחיות הצפויה, עלתה מניית החברה ב־12 החודשים האחרונים בכ־150%. המניה נסחרת במכפיל רווח של כ־40, כלומר, על פי המסחר בבורסה שווי החברה הוא פי 40 מהרווח שלה. מדובר במכפיל גבוה, שמשמעותו כי השוק צופה לה עוד עליות ניכרות ברווחיות ובהכנסות בשנה הקרובה לפחות, אם לא מעבר לכך.
מטבע הדברים, ארית סבלה במשך שנים רבות מהיקף הזמנות קטן, בשל תחושת הביטחון בישראל והרצון לצמצם תקציבים צבאיים. החברה גם סבלה מחוסר יציבות כרוני, אשר מאפיין חברות קטנות הניזונות מהזמנות של גופים גדולים כמו מערכת הביטחון. בשנים 2015-2009, למשל, נעו מכירותיה של ארית בתנודות גדולות של בין 17 ל־44 מיליון שקלים בשנה. הרווחיות שלה נעה בין הפסד תפעולי של 4 מיליון לרווח תפעולי של 16 מיליון. שום שנה לא דמתה לקודמתה.
הקמת מפעל משותף עם חברה הודית, והסכמי ידע עם ההודים, הגדילו את צבר ההכנסות של החברה ואת הפוטנציאל שלה. בשנים 2020-2019 עברה החברה את רף 50 מיליון השקלים במכירות, ונהנתה מרווח תפעולי של 16 ו־20 מיליון שקלים בשנה. ב־2021 חוותה החברה נפילה, כתוצאה מהשפעות מאוחרות של הקורונה. המכירות ירדו ל־8 מיליון שקלים והיא הגיעה להפסד תפעולי. ב־2022 נרשמה התאוששות במכירות ל־36 מיליון שקלים ורווח תפעולי של 10 מיליון שקלים, ואת 2023 סיימה החברה עם מכירות של 58 מיליון שקלים ורווח תפעולי של 14 מיליון שקלים.
ברכבת ההרים הזאת, כאמור, 2024 הולכת להיות שנת שיא, ובינתיים ההמשך נראה חיובי.
עד כמה נתונים אלה מעודדים השקעה במניות של חברה כמו ארית? התשובה היא: תלוי למי. במידה רבה, להשקיע כיום בארית, לאחר העלייה העצומה במחיר המניה, זה כמו להגיע למסיבה אחרי שכולם כבר מתגלגלים שיכורים מתחת לשולחנות ובקבוקי האלכוהול מרוקנים. עם זאת, יש כאלה שמזהים כי המתיחות העולמית עוד תלך ותגבר, ולכן לארית עוד צפויות עלילות.
מכל מקום, די ברור כי למשקיע קטן, בעל תיק מניות של בין 200,000 ל־500,000 שקלים, לא נכון להשקיע בחברה כזאת, שמתאפיינת בתנודתיות גבוהה ותלויה מאוד באירועים שאין עליהם שליטה. זו לא חברה כמו רמי לוי או בנק הפועלים, שמספקות שירות קבוע לאוכלוסייה ונהנות מיציבות יחסית. ארית תלויה במתיחות צבאית ובתקציבי ביטחון, ובמידה רבה בזכייה במכרזים, שאותם קשה לצפות.
מוטב אם כן להשאיר את ההשקעה במניה כזאת למקצוענים, לבעלי תיקים גבוהים של כמה מיליוני שקלים לפחות, שבהם החברה תיוצג לכל היותר בפרומיל אחד עד 3 פרומיל מכלל ההשקעות, ותוך כדי מעקב אחר אירועים שעשויים להשפיע על המחיר והתאמת האחזקות בהתאם.
הכתבה התפרסמה גם באתר ערוץ 7